bet365 България

Bet365 победи ДКХ и получи лиценз

Bet365, най-голямата букмейкърска къща в световното интернет пространство, се оказа от печелившата страна на съдебната битка, която бе започната срещу Държавната комисия по хазарта (ДКХ). По този начин, Bet365 България стана едва четвъртият интернет букмейкър, който има законовото право да предлага услугите си на българска територия и на български граждани, и едва вторият, който не е собственост на българска компания. Другият международен букмейкър с лиценз е Betfair. Българските представители на родния ни пазар на спортните залози са Националната лотария и Efbet.

Първоначалният лиценз има продължителност от пет години, което означава, че поне до 2021 г. няма да имате никакви проблеми да влизате и да играете в сайта на Bet365. Това е стандартната продължителност на хазартния лиценз и след това има много голяма вероятност той да бъде продължен. Към този момент, лицензът на компанията е ограничен само и единствено до спортните залози, в това число и залозите на надбягвания с коне и кучета. Очакванията са в най-скоро време компанията да получи правото да пусне за българските си играчи и своите казино и покер зали.

Защо Bet365 взима лиценз чак сега?

За историята с лиценза на Bet365 може да се направи цял филм. До 2014 г., букмейкърските къщи можеха свободно да предлагат услугите си в страната и не бяха контролирани от държавата. Тогава обаче бяха приети измененията в Закона за хазарта, според които вече всеки един оператор на хазартни игри трябва да има лиценз от Държавната комисия по хазарта, като в противен случай просто няма да има право да работи в страната.

За да могат да спрат нелицензираните оператори, държавните органи накараха доставчиците на интернет услуги да преустановят достъпа до домейните на въпросните оператори. Решение на този проблем има, разбира се – Bet365, заедно с много други все още нелицензирани оператори, през цялото време създаваха нови свои огледални домейни, от които можеше да се влиза свободно в сайта им.

Собствениците на Bet365 не бяха удовлетворени от този начин на работа в сивия сектор и още през 2014 г. подадоха първата си молба за получаване на лиценз. Такъв обаче им бе отказан и последваха нови три молби за лиценз в началото на 2015 г. Търсейки си причина да откаже лиценза, Държавната комисия по хазарта се хвана за това, че кандидатстващото дружество е със седалище в Гибралтар, а Гибралтар не е част от ЕС. Очевидно не отчитайки факта, че Гибралтар е във владение на Великобритания, която е страна-членка в Европейския съюз, ДКХ директно отхвърлиха молбата за лиценз.

Това не спря компанията да продължи да се бори за законно опериране в България, което, между другото, ще носи на държавата по около 10 млн. лева на година, и беше създадено ново дружество в Малта, с което да се подаде нова молба. Използвайки нови абсурдни аргументи, ДКХ отново не се съгласи да позволи на Bet365 да работи и внася данъци в България. Сигурно се питате какъв би бил мотивът на регулатора да не иска да даде лиценз? Много просто, Bet365 България е най-големият букмейкър в света и най-обичан от българските граждани. Навлизането им на пазара в България означава бързо спечелване на голям пазарен дял и намаляване на клиентите на букмейкърите на Васил Божков.

След поредните неуспехи с ДКХ в началото на 2016 г., Bet365 разбраха, че нещата няма да се разминат без съд. За тяхна радост и за радост на хилядите фенове на букмейкъра в България, Софийският административен съд взе решение в полза на компанията и от началото на юни тя е активна в България с оригиналния си домейн.

А сега накъде?

Веднага след получаването на лиценза си,  Bet365 изтри всички съществуващи регистрации на българи и ги помоли да си отворят нови сметки. Това има както положителен аспект, така и отрицателен. Отрицателният е минималното неудобство да си правите повторна регистрация, което едва ли ще ви отнеме повече от няколко минутки, но положителният аспект е с далеч по-голяма важност. Отварянето на нов акаунт означава, че ще можете да се възползвате отново от всички бонуси на букмейкърската къща. Тоест, можете отново да вземете депозитния бонус, който е в размер на 100% от първия депозит до 100 лв., както и бонуса, който се дава при първи направен залог в мобилното приложение на хазартния сайт.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *